1. Locatie
De speellocatie van de Dalton Ranking is café D'n Brouwer, Dobbelsteenplein 1, Mariaheide.
2. Rankingcyclus
Een ranking cyclus bevat normaal gesproken elf reguliere rankings en eindranking waarvoor spelers zich kunnen plaatsen door minimaal zes van de elf reguliere rankings mee te doen. Dit gaat op voor de eerste drie rankingcyclussen per jaar. De vierde rankingcyclus van een jaar kan een afwijkend aantal rankings hebben en andere plaatsingseisen voor de eindranking. Deze worden bekend gemaakt aan het begin van de ranking via de website of de facebookgroep.
De speeldag van een ranking is op maandag. Dit zijn bij voorkeur elkaar opvolgende maandagen, hier kan echter van afgeweken worden indien de maandag een feestdag is of als er andere omstandigheden zijn waardoor het niet door kan gaan. De speeldag zal niet verzet worden naar een andere weekdag. Dit geldt ook voor de eindranking.
De eerste ranking van de eerste cyclus van een nieuw jaar is op de eerste maandag van het jaar die geen feestdag is.
3. Inschrijven
Inschrijven voor een ranking dient te gebeuren op de maandag zelf en kan van 's avonds van half acht tot acht uur op de desbetreffende speeldag. De inschrijfkosten zijn 1 euro en deze dienen contant betaald te worden.
Indien een speler op tijd aan geeft later aanwezig te zijn dan wordt hier rekening mee gehouden bij het inschrijven, de speler wordt alvast ingeschreven en de betaling dient dan te gebeuren zodra de speler binnen is.
4. Wedstrijden
4.1. Schrijven
In de poulefase staan de schrijvers vast na de loting. De spelers die als eerste en tweede in de poule staan ingeschreven dienen beide twee maal te schrijven in de poulefase, de spelers die als derde en vierde staan ingeschreven schrijven beide een maal in de poulefase. Hier kan in overleg met de ranking/wedstrijdleiding van afgeweken worden.
In de knockoutfase worden in de eerste ronde schrijvers aangewezen, meestal zijn dat deelnemers die de eerste speelronde niet hoeven te spelen, hierna schrijven de verliezers van de wedstrijden.
4.2. Speltype
Gedurende de avond is het speltype per ronde vastgelegd. Voor de poulefase geldt dat er 501-best-of-3 wordt gespeeld, voor de knoockoutfase hangt dit af van welke ronde dat men zit. In de verliezersronde is het tot en met de kwartfinales nog steeds 501-best-of-3, de halve finale en finale worden gespeeld volgens 501-best-of-5. In de winnaarsronde is het speltype 501-best of 5 tot en met de halve finale. De finale wordt gespeeld volgens 501-best-of-7
Gedurende de eindranking kan hier van afgeweken worden maar dit wordt dan op de avond zelf, voor de start van de desbetrefende speelronde bekend gemaakt.
4.3. Doorgeven uitslagen
De uitslag van een wedstrijd wordt doorgegeven door of de schrijver of een van de spelers van de wedstrijd (in onderling overleg). Deze dient aan de wedstrijdtafel doorgegeven te worden en niet door de speelgelegenheid geroepen te worden. Voor het goed doorlopen van het toernooi graag direct na afloop van een wedtsrijd de uitslag doorgeven. Wordt een uitslag niet doorgegeven dan kan dit tot gevolg hebben dat de ranking vertraging op loopt en laat klaar is.
4.4. Stand Poulefase
In de poulefase geldt dat elke gewonnen leg een punt oplevert. Eindigen meerdere spelers gelijk in het aantal behaalde punten dan wordt er op de volgende manieren gekeken naar wie op welke plek eindigt:
In het geval dat een beslissingsleg noodzakelijk is dan is dat een 301-dubbel-in-dubbel-uit leg. De speler die als eerste de dubbel gooit om uit te zijn wint deze beslissingsleg, de andere twee spelers gaan door totdat nummer 2 en 3 ook bekend zijn.
4.5. Start wedstrijd
Wanneer een wedstrijd wordt omgeroepen dan is het de bedoeling dat schrijver en spelers van desbetreffende wedstrijd naar de wedstrijdbaan gaan en dat de wedstrijd van start gaat. Niet dat er dan eerst nog gerookt, naar het toilet gegaan of gebeld wordt. Voor een normale/vlotte doorloop van het toernooi wordt het gewaardeerd om dus meteen te gaan spelen.
In overleg met de ranking/wedstrijdleiding kan hier van afgeweken worden voor specifieke wedstrijden.
5. Puntentelling
Voor de reguliere rankings is er een puntentelling welke als volgt is:
Rang | Winnaarsronde | Verliezersronde |
---|---|---|
1e | 20 | 12 |
2e | 16 | 10 |
3e/4e | 14 | 8 |
5e/8e | 12 | 6 |
9e/16e | 10 | 4 |
17e/32e | 8 | 2 |
Bij de eindranking worden er geen punten verdeeld
6. Bonuspunten
Gedurende een rankingavond kunnen er bonuspunten verdiend worden.
Voor de heren kan dit op de volgende manieren gedaan worden
Voor de dames kan dit op de volgende manieren gedaan worden
In alle gevallen geldt dat de scores doorgegeven dienen te worden aan de wedstrijdtafel. In het geval van finishes dient men deze ook (zelf) te noteren. Niet genoteerd houdt in dat die niet meegenomen kan worden in de bonuspunten.
7. Mysteryfinish
Elke week is er een mysteryfinish. Hier kunnen alle deelnemers aan de ranking aan mee doen. De mysteryfinish is een finish van 41 tot en met 170 welke met 3 pijlen gegooid kan worden (dat houdt in dat 159, 162, 163, 165, 166, 168 en 169 niet mee doen). Zodra gooit een speler een finish welke mee doet aan de mysteryfinish dan dient de speler deze (zelf) op te (laten) schrijven op de kladblok op de wedtsrijdtafel. Uit alle mogelijke finishes wordt er richting het eind van de avond door de ranking/wedstrijdleiding één finish blind uitgekozen, is deze finish gegooid dan wordt de pot van de msysteryfinish verdeeld onder alle personen die deze hebben opgeschreven, niet opgeschreven houdt in dat er niet meegedeeld wordt in de mysterypot.
De mysterypot start met 5 consumptiemunten op het moment dat deze leeg is. Elke (eind)ranking dat de mysyteryfinish niet valt wordt deze opgehoogd met 5 consumptiemunten aan het begin van de volgende (eind)ranking. Dat houdt in dat als in week 1 (met een pot van 5 consumptiemunten) de mysteryfinish niet valt dat in week 2 er dus (5 van week 1 en 5 van week 2) 10 consumptiemunten te winnen zijn.
Zijn er meerdere mensen die de mysteryfinish gegooid hebben dan wordt de pot verdeeld onder de winaars en zal de Dalton Ranking er eventueel munten bij doen om iedereen een gelijk aantal munten te laten winnen, bijvoorbeeld er zitten 10 consumptiemunten in de pot en 3 mensen hebben deze gegooi dan wordt de pot aangevuld met 2 munten waardoor alle drie de spelers 4 munten winnen. Oftewel er wordt altjd naar boven afgerond als er meerdere winnaars zijn en er een mysterypot is welke niet deelbaar is door het aantal winnaars.
8. Stand van de ranking
De stand naar aanleiding van elke ranking kan gevonden op http://www.d4f.nl onder het kopje van de huidige cyclus. De stand zal zo spoedig als mogelijk bijgewerkt worden door de ranking/wedstrijdleiding. Zodra is dat gedaan dan wordt er via facebook, vie de Dalton Ranking groep, een bericht gepost met daarin onder andere de mededeling dat de stand is bijgewerkt en waar deze te vinden is.
9. Maatregelen
In het geval van misdragingen kan er een maatregel opgelegd worden. Dit kan varieren van het niet meer mee mogen doen aan de huidige cyclus tot aan definitieve uitsluiting. Mocht er iets gebeuren waardoor de speler niet meer binnen mag bij de speellocatie dan geldt ook automatisch dat men is uitgesloten voor deelname aan de ranking.
Niet schrijven na een verloren partij in de poulefase of knockoutfase (zonder overleg met de ranking/wedstrijdleiding) resulteert in een uitsluiting van de huidige cyclus en de twee cyclussen er na. Hier kan van worden afgeweken indien men de rankingleiding weet te overtuigen.
Er worden geen verdere directe voorbeelden gegeven van misdragingen of onsprotief gedrag, er wordt van uit gegaan dat men zelf weet wat wel en wat niet kan gedurende een wedstrijd.
10. Bezwaar
Indien een speler het niet eens is met de getroffen maatregelen en/of beslissingen dan is er de mogelijkheid om in bezwaar te gaan bij de ranking/wedstrijdleiding.
11. Overige bepalingen
In alle gevallen waarin deze reglementen niet voorzien heeft de ranking/wedstrijdleiding het laatste en beslissende woord.